marți, 15 septembrie 2009

Ramadan

Suntem in Ramadan, luna sfanta a musulmanilor, in care ei trebuie sa tina post negru de la rasaritul la apusul soarelui. Este luna in care se face apel la musulmani sa-i ajute pe saraci, luna in care se organizeaza campanii se strangere de fonduri pentru organizatiile de caritate, luna in care majoritatea moscheilor organizeaza mese de iftar, gratuit, pe cheltuiala unor persoane particulare sau organizatii caritabile.
Zilele trecute mergand spre casa am avut ocazia sa simtim spiritul Ramadanului, cred ca pentru prima data de cand suntem aici. Mergand spre casa in jurul orei 6, vedem pe marginea soselei cateva masini oprite si un nene care facea semn masinilor care treceau. Am crezut ca s-a produs un accident si am oprit sa vedem daca au nevoie de ajutor. N-am apucat sa coboram din masina ca a venit un nene la noi cu 2 pachetele, fiecare cu cate un croissant, o cutie mica de lapte si cateva curmale, pentru iftar (= masa frugala care se ia dupa apusul soarelui). Am incercat sa refuzam si i-am spus ca nu suntem musulmani si nu postim, el a zis ca nu-i nici o problema si a insistat sa primim pachetele.
Erau de la o organizatie caritabila si imparteau pachete pentru iftar celor care treceau pe sosea si opreau la semnalele lor, indiferent de nationalitatea si religia acestora.