marți, 23 februarie 2010

Emiratizare

Citeam zilele trecute un articol despre campania de emiratizare initiata de guvernul federal. Ce inseamna de fapt "Emiratizarea"? Guvernul vrea sa-i stimuleze pe localnici sa accepte slujbe in companiile private, incercand sa reduca rata somajului (foarte ridicata la localnici). Ceea ce, dupa parerea mea, este absolut inutil. In primul rand pentru ca dragii de localnici sunt atat de increzuti incat nu accepta slujbe mai slab platite. O localnica nu ar accepta niciodata sa lucreze ca receptionera de hotel sau vanzatoare in magazin, ele vor numai slujbe la banci sau institutii guvernamentale. Si acolo cand ai treaba, te apuca dracii cand le vezi ca abia se misca, sunt nepoliticoase si se uita la tine cu un dispret suveran. Cum sa accepte un localnic sa lucreze ca sofer de taxi sau chelner? Haram!
Am fost impresionata in Oman, in Khasab si in Muscat, unde receptionerii si ghizii intalniti de noi erau localnici. Si nu li se parea nimic injositor in asta.
In al doilea rand, firmele nu au nici un motiv sa angajeze localnici si sa le dea salarii uriase, cand aceeasi slujba o poate face un indian cu 20-25% din salariul unui localnic.
Asa ca, dupa cum bine remarca autorul aritcolului, ar trebui sa se intample 2 lucruri pentru ca aceasta campanie sa aiba succes: localnicii sa fie izbiti brusc si iremediabil de o saracie lucie (prea putin probabil) si/sau se ia guvernul decizia sa expedieze absolut toti expatriatii, ceea ce e imposibil, caci 80% din populatia emiratelor sunt expatriati iar tara asta s-ar duce de rapa in secunda 2 fara ei.

2 comentarii:

realbadpisy spunea...

Hmm ce conceptie..pai daca si in Romanai s-ar merge pe principiul asta...

CamiB spunea...

Bun venit, pisoi. Am impresia ca multi dintre romani vor slujbe bine platite si nu prea obositoare. Adica se merge pe principiul: ziua trece, leafa merge. Poate ma insel, dar asta e impresia mea.