luni, 1 februarie 2010

Shopping in Karama


Vineri seara am fost in Karama, raiul produselor falsificate. Gasesti acolo orice. De la DVD-uri si jocuri, pana la ceasuri "Rolex" si pantofi "Jimmy Choo".
Eu personal urasc locul, pentru ca vanzatorii sunt destul de agresivi, stau in fata magazinelor si se agata de tine ca raia capreasca. Sar pe tine cate 3-4 odata si nu mai scapi de ei, chiar daca ii ignori.
"Madam, here, here, copy bags, copy watches, perfumes" din toate partile. Unii te mai si bat pe umar sau te ating pe brat, ceea ce e chiar suparator. Iar daca mai esti cu cineva nu auzi ce spune partenerul de cumparaturi de gura vanzatorilor. Pe parcursul plimbarii l-am poftit pe unul dintre comerciantii astia sa-si tina gura, ca-mi striga in ureche ca el are cele mai ieftine si mai bune copii de nu stiu ce si ma exaspera.
In plimbarea mea de vineri, am insotit doua doamne boliviene, Noni si Patricia, tare dragute, venite in vacanta, si dornice sa se laude in fata prietenilor de acasa cu achizitiile lor "de firma" din Dubai. Mi s-a parut cam snoaba ideea, dar in fine, treaba lor.
Ce m-a surprins insa la aceasta piata de falsuri a fost faptul ca totul se vindea la vedere, se striga in gura mare, desi am citit prin ziare acum ceva vreme ca politia si-a facut un obicei din a face raiduri in zona si a inchide magazinele cu falsuri.
Acum 5 ani cand am venit eu in Dubai, exista piata din Karama, dar magazinele erau pline de produse chinezesti de proasta calitate, iar vanzatorii te intrebau pe sest daca vrei o geanta sau un ceas de firma. Daca ziceai da, te duceau undeva deasupra magazinului, sau in spate, intr-o camaruta mica, fara ferestre sau cu ferestrele acoperite si acolo avea loc tranzactia.
Insa am vazut si acum una dintre aceste camarute. Am urcat deasupra magazinului, am vazut o camera, apoi vanzatorul ne-a condus in a doua. Cand a vazut ca nu ne place nimic nici din a doua camera ne-a spus ca mai are modele si am vazut cum unul dintre rafturile cu genti se misca si dezvaluie inca o camera in spatele lui. Deja ma simteam ca in filmele cu Al Capone. Nimic interesant nici aici, dar la iesire am observat ca erau 3 (trei) incuietori electronice pe raftul-usa. L-am intrebat pe indian de ce are nevoie de 3 incuietori performante pentru a pazi cateva zeci de genti ieftine si a inceput sa dea din cap cum numai indienii stiu si sa ranjeasca.
Parerea mea este ca afacerea indianului nostru consta in mult mai mult decat vanzarea de genti, portofele si ceasuri ieftine.........

0 comentarii: