duminică, 25 aprilie 2010

Pizza

Joi seara am facut pizza. Reteta originala e aici:
http://www.petitchef.ro/retete/felul-principal/pizza-fid-729908
Eu am modificat-o putin.
Blat:
600 g faina
1 ou
10 g drojdie uscata (proaspata nu se gaseste)
100 ml lapte
50 ml ulei
300 ml apa
o lingurita sare
o lingurita zahar
Am dizolvat drojdia in lapte caldut, am amestecat 2 linguri de faina si am lasat sa creasca. In 2 minute a iesit din cana.
Intr-un lighean am pus faina, sarea si zaharul. Am turnat maiaua si am amestecat bine, apoi oul si uleiul si am inceput sa framant cu apa langa mine. Mi s-a parut cam mult lichid, si am preferat sa pun cate putin, in functie de cat imi cerea aluatul. Cred ca am folosit cam jumatate din cantitatea de apa. Am framantat pana am facut febra musculara si m-am plictisit, iar aluatul nu se mai lipea de lighean. Am pus la dospit si m-am apucat sa fac sosul si sa pregatesc topingul.
Sos:
1 cutie de 400g de rosii despielitate, in suc
2 linguri de ulei de masline
sare
piper
busuioc uscat
ierburi provensale
vreo 2-3 catei de usturoi
Le-am dat pe toate la blender.
Toping:
mozzarella, vreo 200g
2 cabanosi
1 ardei galben taiat rondele
250g ciuperci proaspete, calite
100g sunca de porc afumata
100g ceafa afumata
Cand am vazut ca aluatul mai are un pic si iese din lighean, am pus si am intins foaia. Am uns tava aragazului cu ulei si am presarat gris (asa spunea reteta, dar next time nu mai fac asa, ca nu mi-a placut). Am pus foaia in tava, am mai intins cu mana, sa acopere tava si am uns cu sos in belsug. Apoi m-am chinuit sa fac separat bordura umpluta cu mozzarella, ca sa-mi dau seama la urma ca puteam sa o fac mai simplu, intindeam aluatul peste marginea tavii, puneam branza, acopeream cu aluat si voila. Data aviatoare.
Am pus toppingul si la cuptor cu ea. Am pus tava prea jos si am reusit sa o parlesc un pic, dar s-a mancat toata. Deci a fost buna.

marți, 20 aprilie 2010

Cu bani / fara bani

Ma duc ieri sa scot bani de la un bancomat Standard Chartered, au avand contul la o alta banca. Trag un zambet la camera si incep procesul. Dupa ce dau eu toate datele cerute, imi apare pe ecran ca tranzactia mea e in procesare si ca trebuie sa astept. Ok, astept. Si-mi returneaza masinaria cardul, pe ecran imi apar mesajele publicitare initiale si aud: "multumim ca ati apelat la serviciile noastre. La revedere." Si zic: "bine, bine, dar banii mei unde sunt?" Putin contrariata, ma duc la alt bancomat si vreau sa scot aceeasi suma si, surpriza: fonduri insuficiente, desi eu stiam sigur ca trebuie sa fie bani in cont. Pun mana pe telefon si sun la banca, sa vad ce s-a intamplat. Si-mi spune tipul de la banca toate tranzactiile efectuate ieri si ce suma a ramas in cont dupa fiecare tranzactie. Totul era ok, pana la banii scosi de la bancomatul SC. Ii spun aluia ca de fapt eu nu am primit nici un ban de la bancomatul respectiv, nici chitanta, nici nimic. Dupa reactia lui ("Reteaua a debitat banii din contul dvs, dar nu-i nici o problema, completam un formular de disputa si o sa va primiti banii inapoi in maxim 2 saptamani") cred ca nu am fost primul client care s-a plans de asa ceva.
Acuma stau eu si ma gandesc: daca cei de la SC o sa spuna ca eu vorbesc aiurea si o sa refuze sa-mi returneze banii? N-am altceva de facut decat sa stau si sa astept, sa vad ce o sa se intample.

Edit: duminica, 3 mai, mi-am primit banii inapoi.

duminică, 18 aprilie 2010

O chestie "chinezeasca"

Vineri dupa-masa mi-am inaugurat aragazul. Si fiindca n-am avut in casa nici o reteta de placinta cu mere dupa care poftesc de luni de zile, am zis sa fac o chestie la wok, sa-l inaugurez si pe ala.
Reteta e cam asa:
1 piept de pui
2 cepe mici
cativa catei de usturoi
1/2 ardei rosu
1/2 ardei galben
1 morcov
niste varza tocata
taitei chinezesti (nu de orez)
Am taiat ceapa solzisori si am calit-o cu cativa catei de usturoi taiati marunt. Cand a devenit sticloasa am pus puiul taiat cubulete. Am lasat puiul sa se rumeneasca, apoi am adaugat morcovul taiat fasii, apoi varza. La urma am adaugat ardeii grasi taiati si ei fasii. Am mai lasat cateva minute pe foc, am condimentat cu sare, piper, 4 spices si boia iute. Eu as fi pus si niste sos de soia, dar colegul nu e fan asa ca am renuntat.
Intre timp am fiert taiteii, i-am scurs si i-am adaugat si pe ei in wok. Am pus vreo 3 catei de usturoi taiati marunt, am mai lasat 2 minute pe foc si gata.
Am pus ghilimele in titlu pentru ca ce am facut eu nu este mancare chinezeasca. Nu am folosit sosuri si condimente specifice bucatariei chinezesti. Dar noua ne-a placut si asta e tot ce conteaza, nu?

Avem aragaz

Joi seara in sfarsit am luat aragaz.
Am mai avut o tentativa cu o saptamana in urma, cand ne-am dus la magazin, am vazut, ne-a placut un model cu rotisor, l-am platit cash si am asteptat sa fie livrat acasa duminica. Duminica asteptam noi telefon toata ziua si catre dupa-masa pun si sun eu sa intreb care e problema. Imi spun ca va fi livrat luni. Luni ma suna importatorul si-mi spune ca au un container in port si nu sunt gata formalitatile. Dupa alte cateva telefoane si amenintari ca fac plangere la sefii cei mari, mi s-a spus ca aragazul meu va fi livrat marti dupa-masa. Marti se duce sotul acasa mai devreme, eu incep sa caut retete pentru cuptor, bucuroasa nevoie mare. Si ma suna sotul la un moment dat: "Am o veste proasta. Astia ne-au adus alt model de aragaz, fara rotisor si mai scump. Si l-am refuzat si acuma sunt la magazin, sa vedem ce se poate face." M-am dezumflat ca un balon. Dupa inca vreo doua zile de parlamentari ne-au dat banii inapoi.
Si joi seara, in drum spre casa il rog pe colegul sa opreasca la Auchan, care e chiar langa noi. Si intru eu fuguta si aragazul nostru era acolo, pe stoc, si mai ieftin decat in celalalt magazin. Uraaaaaaaaaaaa! L-am luat, l-am instalat, si i sfarsit suntem si noi in randul lumii, cu bucataria utilata asa cum trebuie.

luni, 12 aprilie 2010

Am primit premii

Acum cateva zile, Zu mi-a oferit niste premii. Cu intarziere, ca n-am stiut care e procedura, iata-le:
Si trebuie sa mai spun 10 lucruri care ma fac fericita:
1. ciocolata
2. pisicile mele zapacite. Ele sunt copiii mei si orice nazdravanie a lor ma face sa zambesc, ele ma scapa de stres, as sta la nesfarsit cu o pisica torcaleata in brate.
3. atentiile sotului. El nu e omul care sa cumpere flori sau chestii de genul asta fara nici un motiv. Dar la ocazii (zile de nastere, aniversari, sarbatori) imi face cadouri neasteptate. Anul trecut de ziua mea a comandat un pandantiv cu numele meu, ca-i spusesem eu la un moment dat ca vreau asa un pandantiv.
4. sa citesc o carte buna. Imi plac foarte mult romanele politiste.
5. marea si soarele
6. realizarile noastre
7. o baie fierbinte dupa o zi lunga si obositoare
8. sa fac surprize celor apropiati
9. vacantele si calatoriile
10. sa ajut atat cat pot atunci cand e nevoie de ajutorul meu.

Premiile merg mai departe la: Cami, Maya, ingerul verde, Arcadia, pisicul rau, edith, bucataria paradis, delfinas, Lillee, incertitudini, ella si la toti ceilalti pe care am uitat sa-i pomenesc aici. Nu uitati sa scrieti 10 lucruri care va fac fericiti.
Imi cer scuze ca nu stiu sa atasez link de un cuvant din text. Daca se indura careva sa-mi explice, o sa zic bogdaproste si o sa atasez link spre blogurile voastre.

Politia in actiune

Azi dimineata, venind spre serviciu, am vazut pentru prima data in 5 ani politia in actiune.
Pe autostrada, un bolovan de sofer mergea pe banda a treia si era sa rateze un exit. Si cand s-a trezit el ca trebuie sa faca dreapta, a tras de masina si a intors-o aproape perpedicular pe sensul de mers. A taiat fata celor care circulau regulamentar pe celelalte benzi si a prins exitul la mustata, trecand la milimetru prin fata unei Toyote papuc, care si ea circula regulamentar. In spatele nostru pe dreapta, patrula de politie. Si ma intrebam: o sa faca politaiul ala ceva? O sa-l opreasca pe bolovanul care a taiat de nebun 3 benzi? Ei bine, minunea s-a intamplat. Am vazut cum patrula s-a luat dupa bolovan cu girofarurile in functiune si dupa cativa metri l-a oprit. A fost prima data cand am vazut patrula de politie reactionand la o contraventie rutiera. De obicei, soferii merg ca nebunii si fac tot felul de tampenii pe sosea, iar politaii asista pasivi la tampeniile alora si-si vad in continuare de povestile lor sau de telefon. Eu sper sa vad mai des ce-am vazut azi, poate asa le-o mai veni mintea la cap soferilor si-or inceta sa se poate pe sosea de parca ar fi pe tarlaua lu' tat'so.

duminică, 11 aprilie 2010

Tic tic tac

O melodie braziliana despre natura, dragoste, Amazon. Versuri si melodie superbe. De vreo 4 zile o ascult non-stop.

Below si bellow

bellow: to shout in a loud voice
below: in a lower position (than), under
Sursa: Cambridge Advanced Learner Dictionary.
Tocmai am avut o discutie in contradictoriu cu doi sefi pe marginea acestor cuvinte.
Seful meu direct a venit la mine dupa sedinta departamentala de dimineata sa-mi spuna ca in sintagma "price below AED 1,000" am facut o greseala si ca trebuia sa scriu "bellow". Mi-am tinut gura si am deschis dictionarul mentionat mai sus (il am ca soft copy pe desktop). Si am constatat ca nu facusem nici o greseala si ca folosisem cuvantul corect. L-am chemat pe domnul sef (spaniol de la mama lui) la masa mea si i-am aratat ce spunea sfantul dictionar. Si pentru ca a continuat sa comenteze l-am intrebat: "crezi ca esti mai bun la engleza decat dictionarul Cambridge?" El: "A, asta nu". Eu: "Good" si mi-am vazut de treaba.
Dupa cateva minute am plecat de la masa mea si l-am vazut pe seful meu direct discutand cu celalalt istet. Istetul incerca sa-l convinga pe asta ca de fapt trebuia folosit "bellow" si nu "below". Am intrat in biroul istetului si i-am spus ca dictionarul imi da ca varianta corecta pe cea folosita de mine. Incerca sa ma convinga si pe mine ca nu e adevarat si atunci m-am enervat si i-am spus: "Robert, atata timp cat dictionarul imi spune ca e corect below, eu asta o sa folosesc, indiferent care e parerea ta" si m-am intors si am plecat.
Ok, a fost nepoliticos din partea mea sa plec asa, dar ma calcase pe nervi.
Ei bine, dupa vreo ora, istetul a trecut prin fata mea si si-a cerut scuze ca a tipat la mine, eu mi-am cerut scuze ca i-am intors spatele si i-am aratat si lui ce spune dictionarul. Mi-a dat dreptate si acuma suntem prieteni din nou.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Pastele in Dubai

Si anul acesta ambasada si consulatul, cu sprijinul comunitatii romanesti de aici, au adus un preot, insotit de un diacon, ca sa tina slujbele din perioada sarbatorilor. A tinut slujbele din Saptamana Mare (Deniile), a tinut slujba de Inviere si Liturghia de dupa, a spovedit, a impartasit, a sfintit case, a botezat, a cununat, a facut pomeniri.
Din motive de transport (nu conduc si consulatul e foarte departe de casa), m-am dus numai la Denia Prohodului si la Inviere. Am cantat Prohodul impreuna cu preotul si cei cativa romani veniti la consulat pentru aceasta slujba. Abia ce-mi recapatasem vocea dupa o infectie urata, ca mi-am pierdut-o din nou.
La Inviere, in schimb, curtea consulatului s-a dovedit a fi neincapatoare. Au venit romani din toate emiratele, unii de la 150-200 km departare, a venit ambasadorul si membri ai corpului diplomatic, ca sa ia lumina si sa cante Hristos a inviat!
Slujba m-a emotionat, ca de fiecare data cand particip, dar am observat si aici ca lumea vine la Inviere ca sa-si admire toaletele, sa mai schimbe o vorba, sa se puna la curent cu ultimele barfe. Asta nu mi-a placut. Mi-a parut rau ca n-am avut o lumanare ca lumea, sa pot sa duc acasa lumina de la Inviere.
Fetele inimoase care s-au ocupat de organizare si de programul preotului au pregatit si o gustare dupa Liturghie, cu oua rosii, drob, friptura de miel, pasca si cozonac.
Eu am vopsit oua si am pregatit ceva bunatati, fara miel (nu suport nici macar mirosul mielului). A fost aproape ca acasa.

miercuri, 7 aprilie 2010

Atitudinea e totul

Se intalnesc Itic si Strul. Itic, suparat. Strul, vesel, n-avea nicio treaba.
S: - Frate, am scapat de toate problemele!
I: - Da' cum ai facut, ma?
S: - Mi-am luat un elefant, frate!
I: - Hai ba, lasa vrajeala, ca nu-mi arde de poante...
S: - Nici o vrajeala, ma. Am scapat de toate problemele. Stii parcul meu de masini? Vine elefantul
in fiecare zi, le spala cu trompa, da cu coada, le lustruieste. Nevasta-mea. .. stii ca e obsedata cu
gradina de flori. N-am treaba, le stropeste asta de cinci ori pe zi... jet mic, jet mare. Copiii... stii
ce disperat eram cu ei. Acum am si uitat ca-i am. Ii ia elefantul cu trompa, ii pune in spate, ii plimba prin cartier, joaca fotbal cu ei. Nu mai am niciun stres.
I: - Da' cat ai dat, ma, pe el?
S: - 100.000 de euro, da' face toti banii...
I: - Auzi, ma... Nu mi-l vinzi mie?
S: - Ce-s nebun!?! Ba, nene, asta acum e parte din familie, nu e de vanzare.
I: - Hai ma ca-ti dau 150.000 ! Da mi-l mie, doar stii ce probleme am acasa!
S: - Nu se poate, ma. E sufletul nostru, cum sa ne despartim de el?
I: - Hai, ba, ca-ti dau 200.000, da-mi-l, sa scap de belele.
S: - Nu se poate, ba Itic, tu nu intelegi. Iti comand si tie unul, daca vrei, da' ai de asteptat un an.
I: - Bai, Strul, iti dau 300.000! Ajuta-ma sa-mi rezolv problemele, ce dracu', suntem ca fratii, am
inceput impreuna sa facem afaceri...!
S: - Bine, ma, hai. Da' sa stii ca ti l-am dat de la inima, era ca si copilul nostru.
Dupa 6 luni se intalnesc astia iar. Strul vesel. Itic, terminat, cu parul alb, cearcane mari...
I: - Bai, Strul, ce mi-ai facut, ba? M-ai nenorocit cu elefantul asta!
S: - De ce, ma?
I: - Nu face nimic, mai frate. Parcul meu de masini, il stii... S-a suit cu curu' pe masini, mi le-a
strivit pe toate! Nevasta-mea. .. obsedata si ea cu florile, s-a c.... pe ele, nu se mai vede o petala sub diatamai balega. Copiii... nu-i haleste, dar ii bate cu trompa, ii alearga peste tot. Sunt terminat!
S: - Bai, Itic, tu ai o problema!
I: - Da, ma, stiu, cu elefantul de la tine...
S: - Nu, ba - cu atitudinea! Tu, cu atitudinea asta, n-o sa vinzi niciodata elefantul ala!

Lambada

Va mai amintiti de Lambada? Sunt convinsa ca toti ati incercat pasii, ati fredonat melodia si ati visat la dansuri senzuale pe plaje exotice.

Ia, toata lumea la zbantuiala!


Asculta mai multe audio Muzica

luni, 5 aprilie 2010

Hristos a inviat!

Hristos a inviat!
Am avut o zi de Paste placuta, poate cea mai placuta de cand sunt aici.
S-au intamplat lucruri bune, cand imi cam pierdusem speranta, lucruri care m-au facut sa-mi recapat increderea in Dumnezeu.
Am cunoscut-o pe Rita, o romanca draguta, saritoare, amabila si vesela, datorita careia am ajuns sambata seara la Slujba de Inviere de la Consulatul General al Romaniei din Dubai. Multumesc, Rita.
Chiar daca suntem departe de casa, am incercat sa ne reamintim de traditiile de acasa. Am pregatit masa asa cum face tata in ziua de Paste de cand il stiu eu, am ciocnit oua rosii, am mancat, am baut, am ascultat muzica romaneasca si ne-am simtit bine. Pentru o zi ne-planificata, ne-pregatita, ne-nimic, a iesit foarte bine.