duminică, 13 iunie 2010

Hummus-bi-tahini (حُمُّص بطحينة)

Hummus sau pasta de naut este o reteta traditionala arabeasca, foarte populara in estul mijlociu. Exista diferite variante de preparare si servire; eu o fac cu tahini (pasta de susan) si o mananc cu paine si eventual ceva muraturi sau rosii.
Nu masor/cantaresc niciodata ingredientele, tin seama de ochi si de gust.
Am scurs o cutie de naut si am pus boabele in paharul mixerului bat. Am pus vreo 2 catei de usturoi, putin ulei de masline, o lingura de tahini si am dat drumul mixerului. Treptat am adaugat zeama de la conserva. Cand s-a omogenizat am gustat si am mai pus niste usturoi, inca o lingura sau 2 de tahini, sare si am continuat sa mixez. La urma am stors o jumatate de lamaie. Trebuie sa iasa o pasta destul de subtire, sa curga, dar nu lichida. Am rasturnat intr-un castron, am avut intentia sa ornez cu boabe intregi de naut, daca nu le halea colegu' pe la spatele meu si boia de ardei (nu am sumac). M-a limitat la boia. Mie mi-am pus separat intr-un castron si am pus ulei de masline deasupra si am mancat cu paine si rosii, sotu' l-a mancat simplu, cu paine si cu ardei iuti murati.
Si-uite-asa ceea ce se voia o gustare rapida a devenit un pranz in toata regula.

0 comentarii: