joi, 15 iulie 2010

Viva Espana!

Duminica Spania a devenit campioana mondiala la fotbal. Si pentru ca seful meu e spaniol, toata saptamana am stat de capul lui ca trebuie sa faca cinste. Si ce moment mai bun decat sedinta saptamanala de joi de la birou? Asa ca pentru azi dragul de sef a comandat un tort si sampanie. Yey! Cu ceva peripetii: tortul nu a fost gata la ora convenita cu laboratorul asa ca a intarziat cam o ora, timp in care fiecare coleg l-a intrebat de cel putin 5 ori unde e tortul (si am fost vreo 20 de oameni la sedinta) si toata a lumea i-a luat peste picior eficienta si calitatile de organizator. Pana la urma a venit, am facut poze, si am cantat Ole, ole, ole, ole! Interesant a fost ca pe tort a pus un colaj de fotografii: nationala de fotbal a Spaniei cu trofeul, caracatita care "prezice" victoria spaniolilor, si 2 fotografii de pe teren, dupa ce au dat golul si cand s-a terminat meciul. Cum nimeni de la birou nu a mai vazut asa ceva pana acum, a fost de mare efect.
Viva, Espana y gracias, jefe! (Seful e cel cu sampania in mana).



luni, 12 iulie 2010

Cina rustica in desert

Aseara am facut paine. Din 500 g faina, cam 300 ml apa calduta, o lingurita de drojdie uscata, o lingurita de sare si vreo 3 linguri de ulei.
Am pus faina in lighean si am facut maiaua din drojdie, 2 lingurite de faina si apa calduta. Dupa ce a crescut (vreo 5 minute) am pus-o peste faina, am pus sare si un pic de apa si am inceput sa framant. Am framantat bine, apoi am inceput sa adaug cate o lingura de ulei, cat sa dezlipesc aluatul de pe maini si de pe lighean. Am obtinut un aluat omogen si elastic, care si-a dublat volumul in 40 de minute. Nu am tavi de cozonac, asa ca am luat guguloiul de aluat si l-am pus intr-o cratita rotunda tapetata cu hartie de copt si la cuptor cu el vreo 45 de minute.
Cand a fost gata am scos painea pe un fund de lemn si am taiat-o cu cutitul. Mare prostie, ca s-a adunat si dadea impresia de aluat necopt.
A doua bucata am rupt-o cu mana, am pus langa ea niste slana afumata de la Romania, o ceapa rosie si niste palinca in cana de lut. Am mancat si mi-am adus aminte de vacantele petrecute la tara la bunici.

joi, 8 iulie 2010

Branza de vaci

Zilele trecute aveam niste lapte expirat (aproape 2 litri) prin frigider si-am zis sa nu-l arunc, sa-l fac branza.
L-am pus la fiert la foc mic si cand a dat in clocot am adaugat zeama de la o lamaie. Imediat s-a branzit. Am mai lasat un pic, pana s-a ales bine zerul apoi am pus la scurs intr-o carpa curata. Am lasat branza la scurs vreo 2 ore. Dupa aia, nerabdatoare, am gustat-o. Mare dezamagire. Avea un iz usor de lamaie, care era perfect daca o foloseam la vreo prajitura. Dar cum eu am vrut sa o mananc proaspata, nu mi-a placut. Pana la urma am ametit-o cu niste smantana si am mancat mai mult de jumate din ea. Restul am aruncat.
Stiu ca se mai poate face branza rapida cu pastile de calciu. Imi poate da cineva "reteta"? Ce fel de calciu? Lactic sau normal? Care este proportia pastile / litru de lapte? Vreau sa incerc si metoda asta. Daca nici asta nu-mi place, raman la metoda clasica, cu lapte acru.