miercuri, 15 septembrie 2010

Nu esti suficient de bolnava ca sa-ti dau concediu medical

De cateva zile imi dadea tarcoale o raceala afurisita si ieri m-a doborat. N-am dormit ca lumea, nu puteam respira, ma durea gatul, in fine, simptome obisunite pentru o raceala zdravana. Ieri dimineata ma trezesc cu capul cat banita, ametita de nu puteam sta in picioare si decid sa nu ma duc la lucru, sa ma duc la doctor. Boooooooon, trimit sms sefilor ca nu pot sa merg la birou si astept sa se deschida clinica din blocul vecin.
La ora 9 fix ma infiintez la receptie si le spun ca vreau sa vad un medic generalist. Imi fac inregistrarea, primesc primul bon pe ziua de ieri si ma ia o tanti in primire sa-mi ia temperatura si tensiunea. Duce hartiile in cabinetul doctorului si dupa aia imi striga numarul prin interfon. Intru in cabinet, ma priveste nenea doctor indian cu un dispret suveran, si ma pune sa iau loc.
El:- Care e problema?
Eu:- Ma doare capul, sunt ametita, si am nasul infundat si-mi curge ca robinetul.
El se preface ca ma consulta (plimba stetoscopul de 2 ori peste tricoul meu), apoi: - Ai tensiunea normala, capul te doare din cauza racelii (wow, cata intelepciune si ce cunostinte profunde de medicina. Stiu ca o tensiune prea mare sau prea mica poate da dureri de cap, dar eu mi-am luat tensiunea cu 2 zile inainte si niciodata in viata mea nu am avut probleme si-n starea in care eram ar fi fost si de mirare sa nu ma doara capul). Ia medicamentele astea si o sa fii bine.
Eu:- Concediu medical pe azi si maine imi dati?
El:- Nu. Avem reguli care nu ne permit sa dam concediu medical pentru nimicuri. Dar ia pastilele astea si o sa fii bine.
Eu:- Nu ma lasa sefa sa ma duc la birou in starea asta.
El: - No problem!
WTF? Adica eu ma simt de parca m-a lovit trenu', abia vorbesc, abia stau pe picioare si el considera ca nu sunt suficient de bolnava ca sa-mi dea concediu medical. Nu conteaza ca pe mine nu ma lasa sefa sa ma duc la lucru in starea asta, nu conteaza ca lucrez intr-un birou cu 20 de oameni care se pot imbolnavi si-si pot imbolnavi la randul lor familiile si prietenii, el nu-mi poate da concediu medical.
Am plecat de la el uimita si cu reteta in mana m-am dus la farmacia de-alaturi. Si-i dau reteta la nenea farmacistul (tot indian) care se pune sa caute medicamentele. Mi le aduce si-l intreb:
- Asta ce e? (O chestie de 400 mg, din care trebuia sa iau una pe zi)
El: - Antibiotice.
Eu:- Nu iau asa ceva, nu pentru ce am eu acum.
Alta chestie care nu mi-a inspirat incredere: Asta ce este?
El:- Ceva impotriva alergiilor.
Eu:- Nu sunt alergica la nimic, nu iau asa ceva. Nu vitamina C, nu antigripale, nu inhalant.
Si pana la urma am plecat fara medicamente. M-am dus la Carrefour, am luat 2 kg de portocale si 1 kg de kiwi si ieri toata ziua m-am tratat cu ceapa, usturoi, portocale, kiwi si Panadol cold and flue. Nu cu antibioticele lui peste. Si ma simt mai bine decat ieri dimineata.
Si-uite-asa ieri am decis sa nu mai vobesc niciodata de rau medicii romani, care oricat de slabi ar fi sunt muuuuuuuult mai buni decat specimenul pe care l-am intalnit eu ieri.

5 comentarii:

Lia spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Lia spunea...

Cami,
In curand medicii din Romania nu vor mai da foaie de boala nici daca te duci la ei cu 4o de grade febra.Pentru ca s-a dat o lege,ca
angajatorii isi pot verifica angajattii acasa ca sa vad cat de bolanavi sunt.
S-a format un fel de "Politie sanitara ".
Deja se fac astfel de controale si se suspenda foi de boala. :(

CamiB spunea...

Lia, am auzit de chestia asta. Si cred ca s-a infiintat pentru ca in Romania multi bagau niste bani in buzunarul medicului de familie si luau medical ca sa-si faca diverse treburi prin casa ori pur si simplu n-aveau chef de lucru. Stiu, pentru ca am facut si eu chestia asta de cateva ori. Dar aici nu se practica sportul asta.
Colegii si sefii mi-au spus sa stau acasa, sa ma tratez, dar nu-mi convine sa stau fara plata.

Lia spunea...

Stiu ca nu poti sa stai fara plata,
dar vezi ca racelile netratate corect recidiveaza.
Sanatate multa !

CamiB spunea...

Da, am experimentat. Dupa ce miercuri m-am simtit mai bine, joi iar am fost zombie si am plecat acasa devreme.
Multumesc pentru urare :)