sâmbătă, 25 aprilie 2009

Campanie pentru conservarea limbii romane

Navigand azi pe internet am descoperit in blogul unei liceene un banner. Am dat click si m-a directionat spre o pagina care promoveaza scrierea limbii romane cu diacritice si fara prescurtari. Am hotarat sa sustin si eu aceasta campanie pe blogul meu pentru ca ma doare sufletul cand vad cat de maltratata este limba romana. Ma zgarie pe creier cand vad scris shtii in loc de stii, c fci in loc de ce faci si asa mai departe (de buna seama ati prins ideea).
Stateam la un moment dat pe messenger cu o fosta eleva, acum studenta la o facultate buna in Bucuresti, si m-am vazut in situatia de a nu pricepe 75% din ce spunea fata. De ce? Din cauza prescurtarilor absolut aiuritoare pe care le folosea. Am intrebat-o ce e cu limbajul asta, de ce nu foloseste cuvinte intregi, normale, intelese de toata lumea. Mi-a raspuns ca din graba si ca sa nu priceapa parintii ce vorbeste ea cu prietenii.
Si eu folosesc messengerul si vorbesc si cu oameni de varsta mea, dar, cat de grabiti am fi, nu prescurtam cuvintele. Oare suntem depasiti? Am intrat deja in categoria babaciunilor?

2 comentarii:

SoSheSays spunea...

Da și eu m-am hotărât să scriu numai cu diacritice pentru că e oarecum o lipsă de respect față de propria limbă să scriem fără caracterele proprii nu mai spun de shtii și alte exemple de genul.

CamiB spunea...

Eu din pacate nu am diacritice pe calculator si nici nu stiu sa le instalez. Si aici, unde toate computerele au limba engleza ca default diacriticele nostre risca sa apara ca niste semne ciudate rau, care fac lectura aproape imposibila.