Vineri dupa-masa am facut lasagna pentru prim data in viata mea. Probabil lasagnele mele sunt la vreo mie de ani-lumina distanta de cele italiene, dar au fost bune, s-au topit din tava.
Am avut asa: un pachet de foi de lasagne, o cutie de 250g de ciuperci champignon, o cutie de rosii in bulion, carne tocata, o jumate de ardei rosu si condimente (busuioc si cimbru uscat, sare, piper).
Am pregatit intai sosul:
Am calit o ceapa mica si doi catei de usturoi apoi am pus carnea. Am lasat sa scada sucul lasat de carne si am pus ciupercile taiate feliute. Dupa ce a scazut sosul lasat de ciuperci am pus ardeiul taiat marunt si rosiile robotite bine. Am pus un pic de apa, capac si am lasat sa fiarba cam o ora. Am condimentat si am mai lasat putin sa fiarba.
Intre timp am pus pastele la fiert, ca asa scria pe pachet ca trebuie fierte inainte. Prima serie le-am fiert cum trebuie, ca am stat langa oala si le-am tot dezlipit una de alta. La a doua serie n-am mai putut sa stau langa oala sa le dezlipesc, asa ca s-au lipit si dupa aia s-au rupt si m-am chinuit cu ele de mi-au sarit capacele. Lectie invatata: nu mai fierbe foi de lasagna fara sa le pazesti si sa le desfaci tot timpul, ca dupa aia iti blestemi zilele.
Apoi am facut sos bechamel, ca tot pe pachetul de foi scria ca trebuie sa pun sos pe fiecare strat de paste. Am pus putin ulei intr-o craticioara si cand s-a incins am pus o lingura de faina. Pana m-am intors sa iau telul sa mestec in sos s-au facut numai cocoloase. Am turnat lapte si am inceput sa mestec si s-au mai dus din cocoloase. Iar cand am spalat cratita am vazut ca jumate din faina se lipise.
Am inceput sa montez lasagna: am uns cu unt tava, am pus primul strat de paste, am turnat sos bechamel deasupra si apoi am pus 1/2 din sosul cu carne. Pastele care s-au catarat pe peretii tavii din dorinta mea de-a nu lasa nici un milimetru din fundul oalei neacoperit au s-au uscat si au devenit crocante. Inca o lectie invatata: nu catara pastele pe peretii tavii. Am pus inca un rand de paste, bechamel, sos cu carne si am acoperit cu paste (bucati de paste de fapt) si am pus multa branza peste ele. Le-am tinut in cuptor vreo 40 de minute, pana s-au rumenit. A fost bun.
Acuma am si eu o intrebare pentru bucataresele mai cu "esperienta" care ma viziteaza: sosul bechamel e musai? Daca nu pun ce se intampla? Dupa o prima incercare bechamelica traumatizanta, mi-e teama sa nu devina si el ca galustele (cosmarul meu in bucatarie, niciodata nu-mi ies).
Tartă de ciocolată cu portocale
Acum o zi
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu